2018. okt 13.

Hell Fest - Horror Park (2018)

írta: A Levi
Hell Fest - Horror Park (2018)

Furcsa, mennyire nincs kultúrája Magyarországon a horrornak. A legtöbben rétegműfajnak tartják, októberben pedig rengetegen felháborodnak, ha valaki halloweenezni akar ("hisz itt van nekünk a busójárás, nem kell nekünk amerikai ünnep", holott a busó nem magyar, a halloween pedig nem amerikai hagyomány). Azt szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy valaha nagyszabású horrorrendezvény kerüljön megrendezésre hazánkban, de interaktív horrorházból is két igazán említésre méltó létezik csak (az egyik a Nightmare in Budapest, a másik pedig a Play! - Élő Társasjáték). Ennek fényében nem csoda, hogy műfajrajongóként azonnal bezsongtam a Horror Park koncepcióján. Ha máshogy nem, legalább vásznon keresztül legyek részese egy igazi horror geek eseménynek.hell-fest-movie-review.jpg 

Állandó mozis társammal, Porcelánnyal láttuk a film előzetesét, amiről addig nem is hallottunk, de azonnal felkeltette az érdeklődésünket, hisz nem egyszer beszéltünk arról, mennyire jó alapötlet lenne, ha egy horrorházban egy elmebeteg sorozatgyilkos randalírozna, a hulláit pedig a díszletek közé rejtené. Senki nem hinne az áldozatoknak és ők maguk is az utolsó lélegzetükig azt gondolnák, hogy az interaktív tárlat részesei. Már a legutóbbi írásomban is értekeztem a slasherről, mint a műfaj kihalt fajáról, de a Horror Parknak sikerült olyat mutatnia, amit a zsánerben még nem lőttek el, éppen ezért vált igazi bűnös élvezetté.

Karakterekről nem igazán tudok beszélni, hisz a maroknyi szereplőnkről semmit nem tudunk meg, azon kívül, hogy a főbb szereplő lányt (obvi, hogy ő a final girl) szeretnék összehozni egy másik haverjukkal. Természetesen mindegyikük egy-egy slasher áldozat archetípus, ki van pipálva az izomagyú, a jófiú, a nagypofájú/bolond és a slut, viszont egyikük sem irritáló, pont olyanok, akikkel szívesen elmennék egy 'engedd el a hajam'-buliba. A maszkos, szúrószerszámos gyilkosról sem tudunk meg a minimálisnál többet, de ebben az esetben mindez nem zavaró, mert a film nyíltan a díszletével akarja eladni magát. Illetve nem felejthetem ki a hátborzongató Tony Todd cameoját, aki számomra ugyanolyan ikon, mint Robert Englund vagy Linda Blair. hell-fest.jpg

Na a készítők közül, akik az igazi dicséretet érdemlik és egyedül az ő sikerük, hogy a film különlegesebb lett az átlagosnál, azok a díszletért és látványtervezésér felelős szakemberek. Bár arra számítottam, hogy a legtöbb eszköz a sarki party kellékesből lesz beszerezve, nemhogy kreatív szabadulószobákat, szemet gyönyörködtető horror vurstlit, szellemvasutat, de okos ijesztgetéseket is láthatunk, amellett, hogy abszolút kihasználják a fény, köd és sziluettek adta lehetőségeket. Meglepően szépen és igényesen van fényképezve végig a film és a zene is megidézi a nagy slasher klasszikusokat, főleg a Péntek 13-at. Persze sokszor operálnak jump scare-rel, de egy horrorpark esetében nyilvánvaló, hogy sokkeffekteket fognak használni, ezért egyáltalán nem zavaróak. Az utolsó jelenet díszlete külön díjat érdemelne, a statikusság zavaró hatása tökéletesen ki van használva és élőben lehet a szívem megállna ott egy olyan éjszaka után. 

Bár kételkedtem és zs-kategóriás, ócska trashre számítottam, könnyen lehet, hogy a film egy igazi halloweeni kedvencemmé válik, mert egyetlen egy célja van a létezésének, hogy a műfaj rajongói kiélhessék az undor iránti vágyukat.

10/8

IMDb

Szólj hozzá

mozi horror halloween sorozatgyilkos slasher moziélmény horrorpark