2018. okt 08.

He's Out There - Odakint vár (2018)

írta: A Levi
He's Out There - Odakint vár (2018)

A slasher mint a horror egyik válfaja a 80-as években élte igazi fénykorát. Az évtizedeknek és a bejáratott franchise-oknak köszönhetően, talán ez a zsáner vált a legkiszámíthatóbbá, legsablonosabbá és a kötelező fordulatait a műfaj minden rajongója betéve tudja. Éppen ezért talán a slasher lufija fújt ki leghamarabb, mert bár volt pár próbálkozás, hogy újra feltámasszák, azok csak akkor sikerültek, ha öniróniát és önreflexiót tartalmaztak, ahogyan a Sikoly vagy éppen a Ház az erdő mélyén. Talán majd a Horror park is ilyen lesz, melynek megnézése lassan esedékes.

A home invasion már egy olyan kategória, melynek keretein belül, kellő kreativitással igazi gyöngyszemeket lehet alkotni, de ehhez az elsődleges szempont, amit a készítőknek szem előtt kell tartaniuk az életszerűség és a karakterek talpraesettsége. Ilyen filmek például az Ők, a Pánikszoba, a Szalmakutyák (az eredeti obvi.) a Hush, a Funny Games  vagy a Shut In (2015). Külön imádom az olyan darabokat, melyekben csavarnak egyet és a betörők kerülnek szembe az igazi veszéllyel, mint a Vaksötétben.

Az idei He's Out There ennek a két zsánernek az elemeit vegyíti, egészen pofásan.hes_out_there.jpg

Egy anya (Serena Joy Yvonne Strahovski) két kislányával hétvégére a vidéki házikójukba tart, hogy ott pihenjenek, családostul. A férjét estére várja, a munkából. Az eltervezett víkendet viszont nagyon hamar keresztülhúzza egy elmebeteg gyilkos, aki elkezdi zaklatni a házban ragadt családot.

A cselekmény faék egyszerűségű és nem is szeretne több lenni annál, mint másfél órás borzongatás. Lássuk, hogyan felelt meg a bevezetőben foglalt kitételeknek. Slasher szempontjából a gyilkos megjelenésében minden követelmény megjelenik. Maszk takarja az arcát - ami egészen hátborzongató egyes jelenetekben, megidézi A gyűjtőt - és éles fegyverrel gyilkol, amellett, hogy némi hátterét is megismerjük. Home invasion pedig az alapszituáció, kevés szereplővel, kis helyszínnel operál. Szerencsére egyáltalán nem ostoba az anya karaktere, akin a film élvezhetősége múlik. Ha ki kell mennie, azért teszi, mert nincs más lehetősége, de felméri a helyzetet, mérlegel és próbálja a legjobbat kihozni a helyzetből, két cirkuszoló gyerek mellett.hes-out-there_a.jpg

Na velük már vannak problémák, kezdve ott, hogy kissé irritálóak, de az életszerűség még így is bennük van. Vannak momentumok, amikor forgattam a szemem, hogy hogy lehetne ennyire lükék, de saját tapasztalatból tudom, hogy simán. Hányszor rágja minden felnőtt a gyerekek fülét, hogy idegentől nem fogadunk el semmit, talált ételhez hozzá sem nyúlunk, mégis megteszik. Múltkor például az udvarra levittem a müzliszeletem, ami út közben kiesett a zsebemből, egy gyerek felvette, kérdezés nélkül megette és nem sikerült megértenie, hogy nem az a fő gond, hogy kérdezés nélkül burkolta be, hanem, hogy nem tudja honnan származik. 

Összességében a He's Out There nem nyújt semmi olyat, amit eddig ne láttunk volna, de egyetlen egy jump scare-t sem enged meg magának, az atmoszféra többször is karfa-karmolóvá válik, Yvonne Strahovski pedig imádnivaló mindenben.

10/7

IMDb

Szólj hozzá

kritika horror sorozatgyilkos slasher home invasion 2018 yvonne strahovski