2018. sze 15.

The Nun - Az apáca (2018)

írta: A Levi
The Nun - Az apáca (2018)

Valóban a legsötétebb fejezet.

Különös, hogy James Wan horrorjai közül épp a Démonok között első részéből kezdtek univerzumot építeni, hiszen az eddig öt filmet felölelő franchiseból csak az említett fejezet tudott minőséget felmutatni. Már a Démonok között 2-ben is túltolták az effekteket, túlnyújtották a történetet és olyan gonoszokat mutattak be, melyek nem hogy emlékezetesek, tartalmasak sem voltak. Azt még megértem, hogy Annabelle különálló filmet kapott és még mindig úgy gondolom, hogy az első részben volt potenciál a LaBianca-gyilkosság és Rosemary gyeremeke analógiával, de a Teremtés számomra már a vállalhatatlan kategóriát súrolta. Idén pedig bemutatkozott a démoni apáca spin-offja, amit rendkívül szkeptikusan vártam.

Maga a karakter az utóforgatások hozadéka és szerintem ki is lóg a Démonok között 2 cselekményéből, erőltetett és abszolút nem ijesztő. A sátáni apáca, mint karakter egyidős magával a zsánerrel, szinte nincs olyan ördögűzős/paranormális horror, ahol valamilyen módon nem merülne fel az ötlet, hisz egy szentnek tartott jelkép meggyalázásával a legkönnyebb kigúnyolni a vallást. Az AHS még külön évadot is szentelt ennek a klisének és ott megoldották úgy, hogy újszerűen hasson, Valaktól mégis sokan el vannak ájulva. Pedig a megjelenése sem több egy lightos Marilyn Manson vörös szőnyeges szerelésnél, csak fantáziátlanabb. Nem tudom miért láttak a fejesek pont benne potenciált arra, hogy majd elbír egy saját filmet. Nem bírt el és maga az alapötlet is egy óriási logikai hibából próbált építkezni. Valakkal Amityvilleben találkozunk, tehát érthetetlen miért helyezték át az eredettörténetét Erdélybe. Arra kíváncsi voltam, hogyan fogják összekötni a meglévő idővonallal, de arra nem számítottam, hogy konkrétan rossz résszel forrasztják egybe, törést okozva ezzel az egész franchiseban. Az Annabelle: Teremtésben csupán erőltetett és buta volt a kapcsolódási pont, itt viszont, mintha nem is látták volna a további fejezeteket a készítők. landscape-1533822689-nun-cp-001r.jpg

Cselekményről természetesen szó sincs, hacsak nem tekintjük annak azt a faék egyszerűségű ötletet, hogy a Vatikán egy papot és egy novíciát küld Erdélybe, hogy nyomozzanak már egy kicsit egy öngyilkos apáca halála után. Nyilván démoni a hely, magától értetődik, hogy ezt mindenki azonnal el is hiszi, szépen, hangosan artikulálja és a forgatókönyv meg sem próbálkozik olyan eszközökkel mint a késleltetés, vagy feszültségkeltés. Esetleg olyan motívumokkal, mint sátánista apácák, ha már a címszereplő egy démoni nővér, vagy  ha legalább fél percnél tovább boncolgatták volna Valak eredetét. Egyébként ha az osztályomban mondatláncot játszanánk, ahol én találom ki az első mondatot és minden gyerek hozzátold egyet, értelmesebb dialógusokat és történetet kapnánk. A színészek még akkor sem tudnának mit kezdeni a szerepükkel, ha tehetségesek lennének, de "szerencsékre" még ők sem azok. Magát a címszereplőt sem látjuk összefüggően 5 percig az egész játékidő alatt, amikor pedig megjelenik, bebizonyítja, hogy egy youtube-csatornán jobb maszkmunkát lehet találni, pedig a Démonok között 2-ben még egészen normálisan nézett ki.the-nun-may-more-connections-to-the-conjuring-films-than-originally-thought-social.jpg

Gondoltam, ha már úgysem lesz egy nagy durranás és nyilvánvalóan jump scare-el próbálkoznak, majd talán az atmoszféra beszippant, hisz Erdélyben vagyunk, a gótikus műfaj központi elemében, egy várban, köddel körülölelve, napnyugta után. Döbbenet, hogy még ezt sem tudták kihasználni. Az operatőri munka egy rosszabb TV-film minőségét sem közelíti meg. Egyszerűen nem értem, hisz a rendező, Corin Hardy bemutatkozómunkája, a The Hallow egész pofás darab. Ebben az esetben viszont nem vádolható a stúdió, mert megnyirbálta a filmet, itt fantáziátlan emberek dolgoztak egy elvetélt alapon.

Egyedül azt sajnálom, hogy anyagilag sikeres lesz a film - hálisten' kritikailag már nem - így nem áll földbe ez az univerzum, pedig megérdemelné, ahogyan az Universal Rémuniverzuma A múmia után, mert a minőség ugyanaz. Annyi szent, hogy én többet Démonok között filmet soha többé nem nézek moziban. 

Szólj hozzá

mozi horror paranormális apáca kolostor gótikus ne nézd meg moziélmény james wan démonok között corin hardy