2018. sze 11.

American Horror Story: Univerzum

írta: A Levi
American Horror Story: Univerzum

Holnap végre debütál az American Horror Story legújabb, nyolcadik, Apocalypse alcímre keresztelt évada, amit csütörtöktől mi is nézhetünk. Különleges szezon elé nézünk, mert amellett, hogy egy új történetszállal is megismerkedünk, az alapszituációt az első és a harmadik évad karaktereinek összeboronálásából fogjuk kapni. A Murder House-ban megszületett az Antikrisztus, Michael Langdon, aki a nyolcadik évadra felnőtt és ereje teljében elhozza az apokalipszist. Számíthatunk háborúra a jó és rossz boszorkányok között. Visszatérnek a Harmonék, Tate, Constance, a coven boszorkányai és az aktuális Legfőbb, Cordelia Foxx, akit egy erős és az eddigi leggonoszabb boszorkány (valószínűleg Sarah Paulson új karaktere, Wilhemina Venable) veszélyeztet. A legtöbb színész kettő, a főszínészek esetében három karaktert is életre fognak kelteni, a Murder House-os és Covenes szerepeik mellett egy-egy újjal is megismerkedhetünk.

Sarah Paulson idén újra Billie Dean Howard, a médium, Cordelia Foxx, és Wilhemina Venable bőrébe bújik. Evan Peters Tate Langdont, Kyle Spencert és egy új, fodrász karaktert fog játszani. Taissa Farmiga Violet Harmonként és Zoe Bensonként tér vissza. desktop11.jpg

Hét év alatt a poszterek is célba értek.

A nyolcadik évad rendelkezik a legnagyobb stábbal és a legtöbb szereplőt is ez a szezon fogja mozgatni. Könnyen beleroppanhat a cselekmény ennyi karakterbe, nem beszélve arról, hogyha nem oldják meg okosan, nevetségessé válhat, ha egyszerre három Sarah Paulson van a képernyőn. A Hotelben játszottak először színészek több szerepet, ott sikerült jól megoldani mindezt.

Fussuk át az Apocalypse népes szereplőgárdáját: Sarah Paulson, Evan Peters, Kathy Bates (Ms. Miriam Mead), Joan Collins, Adina Porter (Dinah Stevens), Cheyenne Jackson, Billy Eichner, Leslie Grossman (Coco St. Pierre Vanderbilt - elvileg Madison Montgomery anyja), Billie Lourd (Mallory), Emma Roberts (Madison Montgomery), Jeffrey Bowyer-Chapman, Kyle Allen, Cody Fern (Michael Langdon), Billy Porter, Jessica Lange (Constance Langdon), Lesley Fera, Taissa Farmiga, Gabourey Sidibe (Queenie), Lily Rabe (Misty Day), Frances Conroy (Myrtle Snow és talán Moira O'Hara), Stevie Nicks, Connie Britton (Vivien Harmon), Dylan McDermott (Dr. Ben Harmon).

american-horror-story-apocalypse-teaser-poster-human-birthday.jpg

Számítani lehet a Hotel karaktereire is, mert forgattak a Corteznél és állítólag Lady Gaga feltűnhet egy cameo erejéig. Mindemellett könnyen lehet, hogy találkozunk Lachlan Drake-kel és Scarlett Lowe-val, a Hotel gyerekszereplőivel, mert egyidősek Michael Langdonnal. Egy ideig azt pletykálták, hogy lesz egy bentlakásos iskolára fókuszáló évad, ahol ez a három karakter lett volna főbb szerepben.

Bár az Apocalypse lesz az első crossover évad, nem először tűnnek fel ismerős helyek, karakterek különböző évadokban. Az eredeti koncepció szerint az American Horror Story minden évada Dante poklának egy-egy bugyrának allegóriája lett volna, különálló évadokkal, azonos színészekkel, különböző szerepekben. A Freak Show előtt viszont változtattak az elképzelésen és szépen lassan elkezdték összekötni a cselekményszálakat, hogy egy teljes univerzumot építsenek ki boszorkányokkal, kísértetekkel, halandókkal, vámpírokkal, űrlényekkel. Az AHS világa azonos a miénkkel, ezt a Culttal hitelesítették és eddig 1400-2022-ig terjed a cselekmény.

Eredetileg a főbb évszámokat szerettem volna átvenni, de az nagyon spoileres lett volna, ezért inkább az eddigi kapcsolódásokat nyálazom át a múltkori, megtörtént eseteken alapuló AHS-gyűjtemény után.

Elsőként a Freak Show-t kötötték össze az Asylummal. Peppert, Elsa Mars mutatványosát még az Asylum cselekménye előtt a Briarcliffbe zárták, Mary Eunice gondjaira bízva, amiért megvádolták unokahúga meggyilkolásával és megcsonkításával. De nem ő az egyetlen kapcsolódási pont. Elsa Mars, mielőtt még cirkuszt nyitott volna, Németországban próbált világsztárrá válni. Az egyik forgatáson elkábították és tudtán kívül snuff-filmben szerepeltették, ahol a fiatal SS tiszt, Hans Gruber megcsonkította. A férfi a háború után menedéket kapott Amerikában, ahol évekkel később a Briarcliffben folytatta orvosi kísérleteit. 

desktop.jpg

A Freak Showban őrangyalként, az Asylumban az ördögként alakít nagyot Lily Rabe.

desktop1.jpg

Hans Gruber a nácik után snuff-filmek forgatásába kezdet, majd orvosként menekült el.

desktop2.jpg

Pepper a cirkuszban és az intézetben.

A Hotel összefügg a Murder House-zal és a Covennel. Elizabeth Johnson, miután hozzáment James Patrick Marchoz és mielőtt vámpírrá változott, meglátogatta Charles Montgomery-t, hogy szakítsa meg a terhességét. Queenie-t a Legfőbb Los Angelesbe küldi, ő pedig a Cortezben száll meg, ahol találkozik Ramona Royale-al és Mr. March-sal. Marcy, a Gyilkos ház ingatlanügynöke pedig eladja a Cortezt Will Drake-nek. Az éves Ördög éjszakáján, ahol összegyűlnek a legnagyobb sorozatgyilkosok, 2022-ben Billie Dean Howard is megjelenik, hogy műsorába a hotelben forgasson epizódot. desktop3.jpg

A Grófnő látogatása a Murder Houseban.

desktop6.jpg

Marcytól sem vennék ingatlant...

desktop4.jpg

Rossz hotelben szállt meg.

desktop5.jpg

Szellemekkel suttogó.

A Raonoke-ot a Murder House-zal, a Covennel, az Asylummal és a Freak Show-val kötötték össze. Billie Dean Howard elmeséli a Roanoke kolónia rejtélyét és a Croatoan varázsige erejét Violet Harmonnak az első évadban. Az 1400-as évek végén Scathach egyesíti a druida erőket az új világ misztikumával és ő válik az első és egyetlen halhatatlan Legfőbbé. Edward Philippe Mott a Roanoke földre költözik, megépítteti a farmházat, hátrahagyva családját. Az ő leszármazottja Dandy Mott, a sorozatgyilkos. A Polk család egyik tagja, Kincaid sorozatgyilkos szedi áldozatait, halálát követően a Malacember legendájává válik, amit a Murder House-ban hallunk először. Lee Harrist, a tárgyalása után nem más kéri fel interjúra, mint Lana Winters.

desktop7.jpg

A varázsige már az első évadban sem vált be.

desktop8.jpg

Az őrület itt is öröklődött.

desktop9.jpg

A legnagyobb túlélő.

A Cult összeköti az AHS világát a miénkkel. Valamint feltűnik benne valaki, Twistynek öltözve. A sorozatgyilkos-bohóc napjainkban egy képregény hasábjain, a Twisty's Chronicles-ben él tovább.

desktop10.jpg

Különös képregényhős.

Az eddigi kronológia, ha valaki abban a sorrendben szeretné nézni az évadokat:

Roanoke (1400-2016) - Freak Show (1952-1961) - Asylum (1964-2012) - Murder House (1922-2015) - Coven (1690-2014) - Hotel (1925-2022) - Cult (2016-2018) - Apocalpypse (2022 után fog játszódni)

desktop_1.jpg

Az évadelőzetesből pedig konkrétumok is kiderülnek:

 

Szólj hozzá

sorozat horror univerzum antológia évad ryan murphy american horror story ahs