2018. aug 14.

Az igazi American Horror Story

írta: A Levi
Az igazi American Horror Story

Valós személyek, megtörtént esetek, inspirációk

Már több mint hét éve, hogy Ryan Murphy showrunnernek sikerült megreformálnia a televíziózást. 2011 előtt nem hogy horrorsorozatokat nem nézhettünk igazán, magának a sorozatkészítésnek sem volt persztízsértéke. Napjainkban viszont a kábelcsatornák világa nagyobb kreatív teret enged a legnevesebb művészeknek. Ki gondolta volna, hogy David Fincher vagy Amy Adams, Nicole Kidman, Winona Ryder - sorolhatnám naphosszat az A-listás színészeket, rendezőket - a 10-es években sorozatokkal fognak osztatlan sikert aratni? Mindehhez nélkülözhetetlen szerepe volt Murpyhnek, aki olyan koncepciót talált ki, amit moziban nem lehetett látni és a kis képernyő világában merőben szokatlan volt. A horror zsánere a TV-ben abszolút nem volt jellemző, az alapkoncepció pedig az volt, hogy minden évben összegyűjtsék a legismertebb horrorkliséket, hogy összegyúrják őket, megadva letűnt sztároknak a visszatérés lehetőségét és belecsempésszék az amerikai történelem, popkultúra sötét részleteit, megfűszerezve a filmtörténelem kikerülhetetlen mérföldköveivel. 

Közelítünk az új évad, immáron nyolcadik, Apocalypse premierjéhez és mint minden évben, most is sikerült felülnöm a hype-vonatra, annak ellenére, hogy tavaly iszonyatosan nagyot csalódtam. Az antológia sorozatokban pont az a jó, hogy minden évben indulhatnak tiszta lappal, így ha az egyik etap nem nyeri el a tetszését valakinek, nem kell kaszálnia az egész sorozatot, mert lehet, hogy majd a következő pont neki fog tetszeni. Egy gyilkos ház, egy elmegyógyintézet, egy boszorkánytársaság, egy szörnyszülött cirkusz, egy vámpír hotel, egy kísértetjárta farmház és egy bohócszekta után szeptemberben megszűnik az AHS világa, hogy egy egészen új era kezdődjön.american-horror-story.jpg

A nyolcadik felvonás összehozza az első és a harmadik - a Murder House és a Coven - karaktereit, hogy az alapkoncepcióban az Antikrisztus - Michael Langdon felnőttként - elhozza a világ végét és egymásnak uszítsa a túlélő boszorkányokat. Ez az agymenés annyira megvett, hogy szép sorban újranéztem az összes évadot, de ahelyett, hogy ebben a cikkben a horrorfilmes easter eggeket gyűjteném össze - képtelenség lenne, mert egy részben legalább öt van - inkább a sorozatban megjelenő valós személyeket, helyszíneket, eseményeket tekinteném át. Van, hogy egy személyt egy az egyben emeltek be az AHS univerzumába, van, hogy egy megoldatlan eseményre alternatív választ kerítettek, de olyan is van, hogy csak inspirációként szolgált egy-egy karizmatikus személyiség.

Murder House - Los Angeles, a gyilkosok városa

Az első évad tökéletesen felvázolja az egész sorozat ars poeticáját. Rengeteg horrorklisé - kísértetek, költözés, tiniszerelem, terhességi félelmek - egybegyúrása. Az összes vonatkozó filmes utalás - Rosemary gyermeke, Addams Family, Ómen, Drakula stb. - és a Los Angeles-i helyszín, ami lehetőséget ad a megoldatlan gyilkosságokra való válaszadásra. Mindez egészen különleges köntösbe bújtatva, hogy szinte újszerűnek tűnik, amit látunk és pontosan ezért is annyira jó. De lássuk, az első fejezetben kik inspirálták a karaktereket.

Richard Speck, az ápolónők réme

Rögtön a második részben belefutunk egy sorozatgyilkosba. R. Franklin az 1968-as idősávban gyilkol, az akkor lányszövetségként működő házban. Áldozatai mind nővérnek tanulnak, ahogyan a karaktert ihlető eredeti gyilkosé, Richard Specké voltak.

Speck 1966. július 13-án hét diáklánnyal végzett. Élete végéig rács mögött volt, 1991-ben bekövetkezett haláláig.speck-mugshot-twenty-three.jpg

Elizabeth Short, a Fekete Dália

Máig megoldatlan rejtély a fiatal színésznő brutális halála. Rengeteg elmélet született a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságból, többek között Brian de Palma is filmre vitt egyet, de abban nem volt köszönet. Ezzel szemben az AHS egy egészen racionális és elképzelhető alternatívát mutatott be. A Gyilkos ház eredeti tulajdonosai, a Montgomery-ék az akkoriban illegális terhességmegszakításokkal foglalkoztak. Angyalcsinálók voltak, egyik ügyfelük pedig Elizabeth Short volt, aki a hírnévért jött Los Angelesbe. Meg is szerezte, de nem úgy, ahogy szerette volna, híres színésznő helyett az egyik legismertebb áldozattá vált. 

Mena Suvari, az Amerikai szépség sztárja keltette életre.elizabethshort.jpg

A Columbine High School mészárlás

1999. április 20-án megrázta Amerikát a Columbine iskolai mészárlás, amit két fiú, Eric Harris és Dylan Klebold követtek el. A fegyveres ámokfutásban egy tanár, tizenhét diák vesztette életét, huszonegyen megsebesültek a két támadó pedig öngyilkos lett. 2003-ban Gus van Sant forgatott filmet az esetből, Elefánt címmel, de a Murder House is megidézi a tragédiát.

Kurt Cobain

Bár a legenda maga nem jelenik meg az évadban, megjelenése direkt inspiráció volt Tate Langdon karakterének megalkotásában.large.jpg

Charles Montgomery, a Manson család tagja

Charles Manson és szektája rengetegszer köszön vissza a sorozat során. Az első évad sem kivétel, bár nem konkrét karaktert ültettek át a sztoriba, csupán utaltak egyre. Charles Montgomery a Gyilkos ház eredeti tulajdonosa, a kisiklott orvos, de egyben a Manson család egyik tagjának álneve is. Charles Watson résztvevője volt a Tate-LaBianca gyilkosságoknak.

Sal Mineo, Los Angeles-i gyilkosság

A harmadik epizódban a gyilkos túra során felidézik Sal Mineo esetét is. Mineo feltörekvő színész volt, többek között James Deen oldalán is feltűnt 1976. február 12-én bekövetkezett haláláig. A férfi az elsők között volt, akik nyíltan vállalták Hollywoodban homoszexualitásukat, halála máig megoldatlan, a Fekete Dáliához hasonlóan, az évadban alternatív megoldást mutatnak be a gyilkosságra. 

Rick Genest

A napokban elhunyt modell megjelenése inspiráció volt Tate Langdon iskolai mészárlásának hallucinációira. Genest ugyan abban az évben futott be igazán, köszönhetően Lady Gaga Born This Way klipjének.rick_genest_american_horror_story_a_l.jpg

A Lindbergh gyerekrablás

1932-ben otthonából rabolták el a pilóta Charles Lindgbergh elsőszülött gyermekét. Az ügy megoldatlan, többek között Agatha Christie is adott egy lehetséges megoldást a Gyilkosság az Orient Express-en regényében és az AHS-t is megihlette.lindbergh-baby.png

Hotel, sorozatgyilkosok és vérszívók

Bár a Hotel az ötödik évad, közvetlenül kapcsolódik a Murder House-hoz, többek között a közös helyszín miatt. A Cortez Hotel Los Angeles egyik lepukkant szállója, ami valaha dekadens art deco stílusú luxusépítmény és gyilkos labirintus volt. Az évadban megidézik a 60-as 70-es évek szexvámpírfilmjeit és a legismertebb kéjgyilkosságokat.

Cecil Hotel, a horrorszálló

Konkrét inspiráció volt a Los Angeles-i Cecil Hotel, ahol az egyik leghátborzongatóbb, megoldatlan rejtély, Elisa Lam halála történt. A 21 éves, kanadai diáklány misztikus körülmények között tűnt el, - az utolsó felvétel a szálloda liftjének kamerájából maradt fent - majd találták meg holtan, a tetőn, levetkőztetve, a víztározóban. 

A sorozat erre az esetre nem ad magyarázatot, inkább a hotel többi gyilkosságára utal, de Elisa Lamnek dedikálták az epizódokat.

Elisa Lam nem az egyetlen sötét folt a Cecil Hotel múltjában. A rengeteg öngyilkosság mellett két sorozatgyilkosnak is otthont adott. 1984-ben egy teljes évet vendégeskedett a szállón az Éjszakai lopakodó, Richard Ramirez, aki az ablakon besurranva erőszakolta és ölte meg áldozatait. 1991-ben pedig Jack Unterweger öt hónapig élt ott és ölt meg az idő alatt három prostituáltat. Unterwger a Cecil múltja után kutatva érkezett a városba, együttműködve a rendőrökkel nyomozott, hogy megtévessze őket. Nem sejtették, hogy szórakozásból saját maga után nyomoz.elisalam01-full.jpg

H.H.Holmes, az első amerikai sorozatgyilkos

1893-ban, a Világkiállításra H.H. Holmes megnyitotta hoteljét, ami később Gyilkos kastélyként híresült el. Holmes az első amerikai sorozatgyilkos, akit nyilvánítartanak, építménye teli volt titkos csapóajtókkal, kínzókamrákkal, labirintusokkal, rendkívül könnyen tudta kiélni aberrált élvezeteit. A Cortez Holmes kastélyának és a Cecil keresztezése. A sorozatgyilkost Mr. James March karakternéven Evan Peters alakítja.8e5d2d659e856c3c0ffc27fef43e6991.jpg

A sorozatgyilkosok éjszakája

A Cortezben minden évben, egy éjszakára összegyűlnek a kaliforniai sorozatgyilkosok, akik már meghaltak, hogy együtt töltsenek egy éjszakát... és természetesen gyilkoljanak. Charles Manson csak azért nem tudott csatlakozni a neves társasághoz, mert akkor még gondtalan börtönéveit töltötte.

Az Ördög éjszakáján a következő sorozatgyilkosok jelennek meg:

  • A Zodiákus, aki 1960 és 1970 között szedte áldozatait és zaklatta levelekben a rendőrséget. Máig megoldatlan gyilkosságsorozat, éppen ezért a sorozatban is a legismertebb fantomkép alapján tűnik fel.
  • Jeffrey Dahmer, a Milwaukee kannibál 1978 és 1991 között tizenhét fiatal fiú és férfi halálát okozta. A különösen kegyetlen gyilkostól nem állt messze a nemi erőszak, a nekrofília és a kannibalizmus. Dahmert Seth Gabel alakítja.
  • Richard Ramirez, akiről fentebb már írtam Anthony Ruvivar kelti életre.
  • John Wayne Gacy, a bohóc. A sorozatgyilkos másodjára tűnt fel a sorozatban. Míg a Freak Showban csupán inspirálta a gyilkos bohócot, Twistyt, a Hotelben már igazi valójában tűnt fel, szintén John Carroll Lynch alakításában. Gacy 1972 és 1978 között gyilkolt. Harminchárom áldozatát azonosították.
  • Ailen Wuornos, Lily Rabe játékában. Wuornos kissé kilóg a sorból, mert bár hét ember haláláért felelős, sorsa annyira tragikus volt, hogy könnyen lehetett saját maga, a helyzetek és a média áldozata. 2002-ben végezték ki, injekcióval.

40wsnags46pl.jpg

A Wineville-i csirkeketrec-gyilkosságok

Gordon Northcott a 20-as években farmján, csirkeketrecekbe zárta az összerabolt kisfiúkat, akiket később meg is ölt. A rendőrség kontár munkájáról és az egyik áldozat édesanyjának szemszögéből Clint Eastwood forgatott egy remek filmet, Elcserélt életek (Changeling - 2008) címmel, de az ügyet beleszőtték az AHS világába is. A Hotel egyik szobalányának a gyerekét is Northcott rabolta el. 

F. W. Murnau, az első vámpírfilm rendezője

Mivel a Hotel központjában vámpírok állnak, Murphyék mindent megtettek, hogy hitelesítsék magukat a filmtörténelem legnagyobb vámpír klasszikusaival. Maguknak a vérszívóknak az eredetét is egy híres forgatási legendából kölcsönözték. Murnau 1922-ben bemutatta Drakula filmjét, amit a jogi hercehurca miatt majdnem meg is kellett semmisíteni. A Nosferatu főszerepére Max Schreck-et szemelte ki, aki olyan jól alakította a grófot, hogy szárnyra kelt egy pletyka, miszerint Murnau egy igazi vámpírt szerződtetett. A legendából film is készült, 2000-ben, A vámpír árnyéka (Shadow of the Vampire) címmel. Az AHS világában pedig maga Murnau volt vámpír, aki a Nosferatu forgatása során találkozott a csodálatos teremtményekkel.

Rudolph Valentino és Natacha Rambova

Valentino Hollywood egyik első igazi sztárja volt. Az olasz származású színész halálát mai napig rejtély övezi, a Hotel pedig nem rest alternatívával szolgálni. Maga Murnau változtatja vámpírrá, majd eljátssza saját halálát, miután a való életben is létező feleségét, Rambovát is megfertőzi a vírussal.hotel.jpg

Báthory Erzsébet, Catherine Deneuve, Delphine Seyrig

Az évadot egyértelműen Lady Gaga karaktere viszi a hátán, aki egy az egyben A vörös ajkak (Daughters of Darkness) glam horrorból lépett ki. A vörös ajkakban a csejtei Báthory Erzsébet tengeti mindennapjait a 70-es években. A szerep megalkotásában nélkülözhetetlen szerepe volt a Catherine Deneuve főszereplésével készült Az éhségnek is, melynek nyitójelenetét a Hotel első epizódjában is megidézik.1401720929000-e16-real-dahlia-15.jpg

 Asylum - apácák, nácik és elmebetegek

A második évadban egy elmegyógyintézetbe tehettünk látogatást, amit egy létező intézmény ihletett. Ebben a fejezetben egybegyúrták az űrlények és volt nácik emberkísérleteit, az ördögűzést és az egyik legismertebb amerikai sorozatgyilkos rémtetteit. 

Barney és Betty Hill, akiket elraboltak

A házasokat állításuk szerint 1961-ben elrabolták az űrlények. Az esetből nagy médiavisszhang lett, könyv és TV film is született, illetve ők ihlették az Asylum Kit és Alma Walkerjét, akiket Evan Peters és Britne Otford játszottak.3-los-hill.jpg

Schlitze Surtees, a cirkuszi mutatványos

Mikrokefáliával született előadó volt, akinek a legismertebb szerepe az 1932-es Szörnyszülöttekben (Freaks) volt. Surtees ihlette az Asylum és a Freak Show két karakterét, Peppert és Saltyt. Peppert Naomi Grossman játszotta.pepperrr.jpg

Anna Frank, aki túlélte

A tragikus sorsú zsidó származású német lányt a sorozatban Franka Potente (A lé meg a Lola) játszotta egy alternatív valóságban, ahol a lány túlélte a koncentrációs tábort.

 Ed Gein, a texasi láncfűrészes mészáros

A hírhedt texasi sorozatgyilkos, aki olyan horrorikonokat ihletett, mint Buffalo Bill, Norman Bates és a texasi láncfűrészes gyilkos. Tettei inspirálták az Asylum főgonoszát, Bloody Face-t is, aki szintén szeretett emberi bőrből használati tárgyakat, maszkokat és ruhákat készíteni. Dr. Oliver Thredsont, azaz Bloddy Face-t Zachary Quinto keltette életre.lg_8b058b-american-horror-story-characters-oliver-thredson-ed-gein.jpg

Willowbrook State School

Nem kellett messzire menniük a második etapban sem a készítőknek, hogy horrorhelyszínt találjanak. Lana Winters expozéja a Briarcliff Elmegyógyintézetről nem fikció, csupán az újraforgatása a Willowbrook Intézet döbbenetes körülményeinek.

Josef Mengele, a náci orvos

Nem konkrét karakterként szerepel, hanem inspirációként. Dr. Arthur Arden, a Briarcliff vezető orvosa fiatal éveiben SS tisztként orvosi kísérleteket végzett, főleg ikreken. A szereplőt egyértelműen a való élet szörnyetege, Mengele ihlette. Ardent használták fel az egyik univerzumépítő elemként is. A Freak Show tulajdonosát, Elsa Marsot is ő csonkította meg, egy snuff-film forgatása során.dr-arden-josef-mengele.jpg

Coven - Salem, vudu, pokol

A boszorkánysággal foglalkozó szezonban leporolták a salemi boszorkánypereket, hogy továbbgondolják, miszerint az igazi boszorkányok elszöktek, hogy New Orleansban telepedjenek le. Természetesen valós személyekben és gyilkosokban ezúttal sem kellett hiányt szenvedni.

A New Orelans-i Hóhér

Az 1910-es években szedte áldozatait a Hóhér, akinek a kilétére sosem derült fényt. Egy alkalommal még a rendőrségnek is írt levelet, a pokolból címezve, ahogyan Hasfelmetsző Jack tette. Szerette a jazz-t, férfiakat pedig akkor ölt, amikor azok megpróbálták megvédeni a női áldozatokat.

Az évadban a boszorkányok végeztek a Hóhérral, aki később kiszabadult a szellemvilágból és a Legfőbb segítője és szeretője lett. A Hóhért a hátborzonagtó Danny Huston játszotta.axeman1.jpg

Madame Delphine LaLaurie, női Ed Gein

A 19. században élt, New Orleans-i előkelőség rémtetteire csak házának leégésekor derült fényt. Az asszony különös kegyetlenséggel kínozta halálra rabszolgáit, nem egyet csonkított és varrt össze újra. 

A sorozatban Kathy Bates kelti életre a valós szörnyeteget, aki halhatatlansággal vezekel bűneiért.maxresdefault_1_1.jpg

Marie Laveau, a vudu királynő 

Angela Bassett játssza a New Orleans-i vudu királynőt, Marie Laveaut, aki a valós életben is létezett. A sorozatban ő átkozza meg Delphine LaLaurie-t, amiért az megkínozta a szeretőjét. Tituba, salemi boszorkánysággal vádolt rabszolganő leszármazottja, aki évtizedekig harcban állt a fehér boszorkányokkal és küzdött saját népének igazságáért.angela_bassett_as_marie_laveaux_in_american_horror_story_coven_and_portrait_of_marie_laveau.jpg

Papa Legba, a pokol ura

Nem valós személy, de a vudu hívői istenségként tartják számon. Ő a kapocs az élők és holtak között. A sorozatban ő ajándékozta a halhatatlanságot Laveau-nak, cserébe évente szolgáltat neki egy ártatlan lelket. Ő az ura a személyes pokloknak is, ahol az élet legrosszabb napját, vagy legnagyobb félelmét kell újraélni az örökkévalóságig. 310_papa_legba7.jpg

Freak Show - hírnév, mutatványosok, bohócok

A negyedik felvonás talán a legföldhözragadtabb, annak ellenére, hogy a cirkuszi világ misztikuma átszövi a részeket, mégsem találkozunk igazán természetfelettivel. Már Jessica Lange karaktere is egy az egyben megidézi - a szerep szerinti vetélytársát - Marlene Dietrich-et, a cirkuszban fellépő mutatványosok nagy része pedig valós személy, nem színészek sminkben és maszkban. 

Violet és Daisy Hilton, a sziámi ikrek

A testvérek az 1920-as és 30-as években turnézták végig Amerikát, leghíresebb szerepük pedig az 1932-es Szörnyszülöttekben (Freaks) volt. Az AHS-ben Bette és Dot Tatler néven Sarah Paulson alakítja őket. hilton-conjoined-sisters-freaks.jpg

Grady Stiles Jr., az ollókezű fiú

Evan Peters Jimmy Darlingja is létezett a való életben. A Stiles család több tagja született rendellenességgel, amit kihasználva turnéztak. Grady Stiles Jr. agresszív alkoholista ember volt, aki meggyilkolta lánya kérőjét is. Rendellenességére való tekintettel megúszta a gyilkosságot. Arroganciáját saját családja unta meg, 1992-ben felbéreltek egy másik mutatványost, aki három golyóval tett pontot nyomorúságos életének végére. lobster-boy-1024x669.jpg

Edward Mordrake, a legenda

A kétarcú, aki eljön minden Halloweenkor, hogy egy mutatványost magával vigyen a túlvilágra. Legalábbis az AHS világában. De Mordrake vélhetően valóban létezett, legendája mai napig fent maradt a 19. századból. A férfi élősködő sziámi ikertestvérével együtt született, a tarkóján lévő arc pedig állítólag folyamatosan gonosz dolgokat suttogott neki. Mordrake könyörgött az orvosoknak, hogy távolítsák el a "démoni arcot", de senki sem vállalkozott a műtétre. A legenda szerint öngyilkosságot követett el 23 évesen. edwrd-mordrake-title.jpg

Roanoke, a legelső megoldatlan amerikai rejtély

Hatodjára a készítők inkább csak az alapfelállást merítették a való életből, hogy alternatívát mutassanak.

Az első telepesek rejtélye azóta is foglalkoztatja Amerikát és sokan próbáltak választ keresni az eltűnésükre. Többek között a horror királya, Stephen King is ír róla az AZ-ban. 

1584-ban I. Erzsébet angol királynő parancsára Sir Walter Raleigh expedíciót vezetett a Roanoke környékére, ami a mai Észak-Karolina állam területén található. Onnan növényeket, nyersanyagokat és két őslakost vitt magával haza Angliába, majd megszületett az ötlet, hogy állandó települést hozzanak létre a gyarmatosítók. Viszont az első kolónia rengeteget hadakozott az őslakosokkal, és nem tudták eltartani magukat. Francis Drake, a híres kalóz bukkant a már éhhalál szélén álló telepesekre.

A kudarc nem tántorította el a királnyőt, 1587-ben újabb telepeseket indított útnak, akik sikeresen letelepedtek Roanoke-én, mind a 116-an (máshol 117 vagy 118 főről írnak). Főként férfiakból állt a kolónia, de vittek magukkal asszonyokat és gyermekeket is. Nem sokkal később megszületett az első amerikai gyermek, Virginia Drake is, a kolónia pedig barátságot alakított ki az indián kroatán törzzsel is. A többi törzzsel, akikkel az előző telepesek harcban álltak, nekik sem sikerült kompromisszumra jutniuk. A szép kezdet nem sokáig tartott, egy ellenséges indiántörzs meggyilkolta az egyik telepest, s mivel a többiek nem érezték magukat biztonságban, az élelmiszerkészletük is kifogyóban volt, és nem sikerült a kroatánok módszerével növényeket termeszteniük, John White, a vezetőjük visszaindult Angliába segítségért. Mielőtt elindult volna, megbeszélték, hogyha bármi gond adódik, a fákba kereszteket vésnek majd a telepesek.roanoke-island-croatoan.jpg

Időközben kitört a spanyol-angol háború, White pedig csak 1590-ben tudott visszatérni Roanoke-ra, ám a kolónia hűlt helyét találta. Se holttestek, se csatározásra utaló nyom, sem pedig keresztek nem voltak a fákon, egyetlen szót, a Croatant kivéve. 400 év telt el, és máig nem tudják, mi történt az első amerikai kolóniával. Egyesek szerint a barátságos indiánok fordultak ellenük, de az is lehet, hogy asszimilálódtak az indián törzsbe.

Az AHS tálalásában John White feleségének paktuma ad magyarázatot a rejtélyre. Thomasin White (Kathy Bates/Susan Berger) alkut köt az erdei drudiával, a Scátchach-val, hogy véráldozattal örökre  a helyhez kösse kolóniájának lelkét.

Maga Scátchach, aki az első és legerősebb Legfőbb is a mitológiából származik, ahogyan Papa Legba. Az ír mitológiában ezen a néven egy női harcost tartanak számon. 

Cult - bohócok, választás, szektavezérek

A hetedik évad az amerikai elnökválasztás utáni sokkot próbálta feldolgozni úgy, hogy megpróbálta bemutatni, hogyan és milyen könnyen tudnak karizmatikus személyiségek vezetővé válni. Sajnos ebben az évadban bukott el először az AHS egyik eszenciája, ezúttal nem tudták a valós személyeket jól beépíteni a saját univerzumukba.

Andy Warhol, akivel tiszteletlenül bántak

Evan Peters az évad során hat szektavezért alakított, köztük az ikonikus Andy Warholt, aki nélkül a popkultúra és a képzőművészet ma nem lenne az, ami. Sajnos teljesen félreértelmezték Warhol személyiségét és hozzáállását, ezért az összkép inkább hatott tiszteletlennek. american-horror-story-cult-evan-peters-characters-andy-warhol.jpg

Valerie Solanas, aki lelőtte Andy Warholt

Lena Dunham próbálta életre kelteni a radikálisan feminista nőt, aki merényletet követett el Andy Warhol ellen. Dunham próbálkozása ripacskodásba fulladt.dmbizsdw0aakpkz.jpg

Az évadban megjelenő szektavezérek:

  • Charles Manson, aki a Manson család feje volt, a szekta tagjait pedig brutális gyilkosságokra vette rá.
  • David Koresh, aki a Dávidista vallási szekta vezetője volt, több kiskorút erőszakolt és rontott meg, 140 felesége és több tucat gyermeke volt. Legfiatalabb házastársai 12-13 évesek voltak, hívei pedig fegyverekkel rendelkeztek.
  • Jim Jones szintén vallási szekta feje volt, aki eleinte a színesbőrűeknek nyújtott menedéket, majd mikor már elegen csatlakoztak szektájához, a nukleáris holokauszt veszélyének hangoztatásával egyre több embert verbuvált össze, akiket Guyanában, szinte koncentrációs tábor körülményei között zárt el a társadalomtól, míg végül tömeggyilkosságot hajtott végre utolsó prédikációja alatt, mikor ciánnal mérgezett borral itatta meg híveit. 913-an vesztették életüket.
  • Marshall Applewhite egy Heaven's Gate nevű vallási csoportot hozott létre, melynek alapja a Földből való kilépés volt. 1997-ben megszervezte a csoport közös tömegöngyilkosságát. 39 ember vesztette életét.

uj147rbq7vvz.jpg

Szólj hozzá

sorozat horror rejtély sorozatgyilkos szekta univerzum antológia vezető misztikus évad megtörtént eset mutatványos ryan murphy american horror story ahs valós személy