2018. aug 10.

The Meg - Meg - Az őscápa (2018)

írta: A Levi
The Meg - Meg - Az őscápa (2018)

Itt csak a besorolástól kell félni...

Gyerekkoromban az egyik kedvenc helyem az állatkerti akvárium csigalépcsőjének alja volt. Évekig ki volt állítva egy Megalodon állkapocs, ami gyerekként még nagyobbnak tűnt, mint valójában. Lenyűgözött, hogy valaha ilyen hatalmas és tiszteletet parancsoló lények uralták a Földet és azóta is a Megalodon az egyik kedvenc őslényem. Furcsa, hogy a Jurassic Park franchise abszolút köztudatba hozta ezeket a lényeket, az őscápával még soha nem foglalkoztak a nagyvásznon.

Alapjáraton, a cápás horrorok két alfajával találkozhatunk. Vannak a suspense-szel operáló, valóságérzetet keltő, minőségi darabok, mint a klasszikus 1975-ös A cápa (Jaws), a kis költségvetésű, igazi állatokkal dolgozó, 2010-es A zátony (The Reef) vagy a rendkívül meglepő 2017-es 47 Meters Down, ami olyat is meg mert lépni, amit egy természeti horror sem. A másik véglet pedig a direkt ZS-kategóriás trash, mint a Sharknando franchise, ahol tényleg a totális agymenés és szórakoztatás a cél. Persze akadnak olyan darabok is, mint a 2016-os, Blake Lively-s A zátony (The Shallows), ami nagyon ott akart lenni az első kategóriában felsoroltak között, de olyan ostobán akarja komolyan venni magát, hogy kínomban azt sem tudtam, hová nézzek.

the-meg-1200-1200-675-675-crop-000000.jpg

Egy Megalodonnal operáló sci-fi horror készítőinek pedig még a forgatókönyv elkészülte előtt dönteniük kellett volna; vagy komolyan veszik magukat, mint Spielberg a Jurassic Parknál és csak finoman teszik családbaráttá és humorossá, vagy elengednek minden gátlást és egy szörnyfilmet készítenek látványos CGI-jal. Nem valószínű, hogy meg fogjuk tudni, végül melyik mellett döntöttek, mert a filmet tökéletesen megölte napjaink hollywoodi filmkészítésének egyik legnagyobb hibája: a besorolás. 

Hogy ismét a Jurassic Parkot/Worldöt említsem, tökéletes példa, hogyha nem szeretnének a készítők R-kategóriás filmet és inkább a nézőcsalogató PG-13-as besorolásra mennének rá, megvannak az eszközök, hogy explicit jelenetek nélkül keltsenek feszültséget. Persze ehhez kell tehetség is. De a The Meg kapcsán én abszolút egy vérengzős, gore fűtötte szörnyfilmet szerettem volna látni, ahol szinte minden pillanatban ott van az őscápa és rombol, nem gonoszságból - ahogyan az iszonyatos A zátonyban - hanem, mert keresi a helyét a táplálékláncban. Jason Statham nyilatkozatai alapján utóbbit szerették volna a készítők is és az első vágás nagyon másként nézett ki, mint ami a mozikba került, de a cápa legtöbb jelenete a vágószoba padlóján kötött ki.

meg-jason-statham.jpg

Nem értem, miért nem mernek a stúdiók nyitni a felnőtteknek szóló, R-kategóriás filmek felé, hisz egyre több a példa - Logan, Deadpool, AZ - hogy igenis, rendkívül sikeresek lehetnek anyagilag mind kritikailag egyaránt. Egy őscápához pedig vérengzés dukál. Azt sem értem, hogy egy ilyen témánál miért gondolkodnak családbarát megközelítésben, hiszen teljesen mindegy, mutatnak-e vérengzést, egy gyerek így is úgy is félni fog. Ha pedig egy szülő elviszi erre a gyerekét, vállalja a következményeit. Másrészt feltűnt a készítők rendkívüli képmutatása is, kivágtak minden explicit cápás jelenetet, hogy beférjenek a besorolásba, de szenvtelenül, premier plánban mutogatnak megcsonkított, véres állatokat. Érdekes, hogy a cenzorok szerint ez belefér, de pár ember megevése már nem. 

A fentieknek hála a The Meg nem lett se minőségi, feszültségre építkező darab, se szörnyfilm. A cápa alig van, a poénok nem működnek, amikor komolyan akarják venni magukat, az nevetséges, a karakterek ostoba döntései irritálóak, a moralizálás pedig egyszerűen röhejes. Egyedül Jason Statham kétdimenziós karaktere élvezhető, mert ez az ember tényleg egy taplónak tűnik, akin azért fel-fel lehet röhögni. Kár, mert tényleg imádom ezt a kihalt állatot és többet érdemelt volna, ha már IMAX vászonra szánták, blockbusternek. Jó lenne, ha végre tökösebbek lennének Hollywoodban minden téren. 

5/10

IMDb

Szólj hozzá

mozi horror sci-fi természet cápa megalodon moziélmény őscápa the meg