2018. jún 28.

The Sinner (2017- )

írta: A Levi
The Sinner (2017- )

A bűn teszi a bűnöst?

Egy-két éve, de teljesen rákaptam a sorozatokra. Nem csak én, szinte mindenki a világon, mert minisorozatot, antológiát, klasszikus szériát napjainkban már presztízs készíteni. Sokkal több lehetőséged ad az általában 10x45 perces játékidő, a szolgáltatók kreatív szabadságot biztosítanak a készítőknek, így lehetséges, hogy a legnagyobb rendezők is a televíziózásban gondolkodnak már. 

Viszont számomra még mindig ritka, ha egyhuzamban végig tudok nézni egy-egy sorozatot. A szolgálólány meséjét  daráltam, olyannyira beszippantott és szenvedek hétről hétre a második etappal. A hétvégén viszont egy ideje watchlistemben szereplő alkotásba kezdtem bele és konkrétan egy nap alatt a végére is értem, olyan remek kincsre leltem. 

A The Sinner Petra Hammesfahr azonos című bestselleréből készült, és az elmúlt évek egyik legjobb, legcsavarosabb és legéletszerűbb thrillerének bizonyult. landscape-1510311308-thesinner-keyart-blog-1920x1080.jpg

A történetről konkrétan semmit nem tudtam, csupán a plakáton szereplő tagline-ból következtettem arra, hogy az alapkonfliktus egy gyilkosság köré fog épülni. Nem is érdemes utánanézni a cselekménynek, előzetest nézni és valóban, darálva a legjobb megtekinteni, mert nagyon könnyen be tudja szippantani az atmoszféra és a lépésről lépésre való nyomozás a nézőt.

Az évad középpontjában valóban egy gyilkosság áll. Cora Tannetti (Jessica Biel) a város által jól ismert, jól szituált, fiatal, közvetlen és kedves anyuka, támogató férjjel, gyönyörű gyermekkel. Aztán egy nap valami elpattan benne és elköveti az elképzelhető legnagyobb bűnt. Az ügy pofonegyszerű, ő maga is a gyors lezárását akarja, szinte menekül a rácsok mögé. Mindenki tudja mit tett, de nincs indíték. is-season-1-and-2-of-the-sinner-on-netflix.jpg

A motiváció hiánya szúr szemet az enyhén kiégett nyomozónak, Harry Ambrosenak (Bill Pullman), aki képtelen elfogadni, hogy a megtört nő valójában bűnös. Már az alapfelvetés is elgondolkodtató. Brutális bűnt követett el Cora, de valóban bűnős és nem valami sokkal nagyobb kirakós valódi áldozata, akiben tényleg csak elpattant valami? Egyáltalán felmenti a saját áldozati státusza a bűne alól?

Nincs rá konkrét válasz. Majd a néző eldönti a saját erkölcsi értékrendje szerint, viszont a sorozat jól körbejárja mennyire nem lehet ugyanúgy kezelni a hasonlónak tűnő ügyeket. Mennyire nem mindegy, hogy egy gyilkosság miért történt, hogyan lett elkövetve, mi volt az indíték. Persze szó sincs bagatellizálásról, szerecsenmosdatásról, de ékes példa arra is, hogy soha, semmilyen körülmények között nem lehet opció a halálbüntetés, mert visszafordíthatatlan, nem mindig rajzolódik ki az ügy azonnal és nem jelent visszatartó erőt.nup_179318_0369.jpg

A színészi alakítások kapcsán egyértelműen Jessica Biel viszi el a hátán az évadot. Mindig is kedveltem, a The Tall Man-ben pedig bizonyította, hogy a drámai szerepek rendkívül jól állnak neki. A The Sinnert nem csak mint színésznő, de producerként is sajátjának érezte, a végeredményen pedig mindez meg is látszódik. Rendkívül jól alakít, bizonyos jelenetsorokban szinte csak a szemeivel játszik, hidegrázósan. Nem lehet véletlen, hogy a produceri teendőkből is kivette a részét és a téma közel állt hozzá, mert ahogy a sorozatos karakterének, az ő életében is szerepet játszott a vallási bűntudat. Nemrégiben került napvilágra, hogy a Hetedik mennyország forgatásán jócskán vezekelnie kellett például egy ártatlan fotósorozatért is. Anélkül, hogy tényleg belemennék a részletekbe, szerves részét képzi a karakterének és a történetnek is a - főleg keresztény vallásokra jellemző - bűntudat. Egész életében bűnösnek érezhette magát, míg nem végül azzá nem vált. 52104_1.jpg

A másik főszerepet betöltő Bill Pullman (iszonyatos mennyire megöregedett) nem igazán teljesedik ki a karakterében. Elvileg az ő nyomozója fogja körbefonni az évadokat, az ő ügyeit követhetjük végig. Életének egy-két mozzanatába már most bepillantást nyerhettünk, de konkrétumokat nem igazán lehetett megismerni. Vannak érdekes mozzanatai, de ő most még nem került előtérbe, amit szerencsésnek tartok, mert a kiégett nyomozó már tényleg közhely kategória.

A sorozatot leginkább a Big Little Lies-hoz és az Eden Lake-hez tudnám hasonlítani, így azoknak ajánlott mindenféleképpen, akik ezekben a címekben sem csalódtak.

8/10

IMDb

Szólj hozzá

sorozat krimi gyilkosság thriller dráma jessica biel antológia nyomozás bill pullman the sinner